Gaudì i Kulturparken barnehage

By ann-hege, October 9, 2009 1:44 pm

I Kulturparken barnehage har vi musikk og forming som satsingsområde. Høsten 2007 var personalet på studietur til Barcelona og samlet inspirasjon til kunstarbeidet med barna i barnehagen. Et av prosjektene som kom ut av turen var et møte med Antonio Gaudí.

Barcelona er en fantastisk by som bugner av kunst, og fantasifull arkitektur lurer rundt hvert et hjørne. Personalet ble svært inspirerte av turen, og tok med plakater, postkort, puslespill, memory-spill, cd-er og annet med kunstmotiver på tilbake til barna. Denne inspirasjonen var så sterk at flere av barna etter en stund trodde de selv hadde vært i Barcelona.

Forarbeider
Da vi kom tilbake plakaterte vi barnehagen med bilder og hadde fremvisning på overhead. Blant annet hang vi opp laminerte kunstbilder av Miró og Gaudí, og av mange av Gaudís bygninger. Foruten å være til utsmykning kunne også de laminerte bildene tas ned av veggene av barna for nærmere studier og inspirasjon. De brukte bildene til å tegne etter, eller til å lage sine egne bilder med elementer fra kunstbildene. Flere av barna valgte seg et bilde og malte dette på vinduet.
Vi hadde kjøpt noen med oss noen cd-er med spansk musikk, bla. av Manuel de Falla, og vi hadde spansktalende barn i barnehagen som tok med spansk barnemusikk. Slik fikk vi et musikalsk bakteppe til formingsaktivitetene våre. Vi hadde kunstbøker liggende fremme slik at barna selv kunne finne frem til sine favoritter, ikke bare bildene vi voksne hadde valgt å henge opp.
Det ble fort klart at barna ble fasinerte av mosaikkarbeidene til Gaudí, og derfor konsentrerte vi oss om dette temaet. Vi fortalte barna litt om Gaudís liv, og det de makabert nok husket best i ettertid var at han ble overkjørt av trikken og døde, men de husket heldigvis også bygningene hans.

Flere av turene i forprosjektperioden gikk til ulike steder i Oslo med mosaikkutsmykninger, slik som til Pilestredet Park der det var en blå mosaikkdrage vi lekte på. Vi så på den flotte moskeen på Grønland, i Åkebergveien, var på Kulturhuset på Sagene, og vandret rundt veggene på Oslo Spektrum. Barna fikk dermed både se og kjenne på tredimensjonale verk av mosaikk rundt om i byen vår.
Barna lagde så ulik mosaikk selv. De skapte bilder med tremosaikk og med keramiske biter. De klippet ut biter i farget papir og lagde mosaikkbilder av dette, og også av kopier av verkene til Gaudí. Det var veldig morsomt å klippe dem «i stykker» for så å lage noe eget ut av dem.

Hovedprosjektet
Hos personalet vokste etter hvert tanken om et større mosaikkverk frem. Vi hadde lenge snakket om å få til en teaterscene utendørs, og hva hadde ikke vært flottere enn å få til en mosaikkutsmykning over scenen. Vi begynte å planlegge sammen med barna, og fant ut at utsmykningen vår kunne ha bølgeform slik som benkene i Gaudís Park Güell, og vi kunne ha sirkler inni mosaikken. Nå ble det fort veldig spennende, særlig da alle var med på å se på saging av platene til utsmykningen. Barna og foreldrene hadde i lange tider samlet inn keramikk til prosjektet vårt, og nå fikk barna lov å knuse kopper og skåler med hammer. Herlig!
Begge storebarnsavdelingene var med på dette prosjektet, og det vi gjorde var å dele inn i arbeidsstasjoner. Noen knuste keramikk, mens andre la på mørtel, noen sorterte biter etter farger, og atter andre la ned bitene i mørtelen på den bølgete, digre platen vår. Dette var en stor jobb som tok lang tid, og vi satte av spesielle mosaikkdager. Etter hvert mistet noen av barna interessen for å legge mosaikk, men svært mange ville være med ved enhver anledning. Etter et par måneder var den store platen ferdig, og det var svært stolte barn som til slutt bevitnet at verket deres først ble lakkert og så montert oppe på barnehagens tak, over teaterscenen. Det var veldig gøy å kunne sitte og betrakte sitt eget kunstverk og kjenne igjen deler av serviset man hadde hatt med seg hjemmefra.
Amfiet, som det etter hvert har blitt til, er nå et yndet sted for dramatisk lek, ulike fester og samlinger, der barna selv har satt sitt preg på sine omgivelser.

Leave a Reply

Panorama Theme by Themocracy